Den Haag, ook bekend als ‘s-Gravenhage, is de zetel van de Nederlandse regering en het Koninklijk Huis, maar het is ook een belangrijk centrum voor internationale bedrijven, vooral in de sectoren energie, technologie en dienstverlening. Hier zijn enkele bekende bedrijven die gevestigd zijn in Den Haag:

– Royal Dutch Shell: Een van de grootste energiebedrijven ter wereld. Aan de Carel van Bylandtlaan in Den Haag is de Shell Campus gevestigd met o.a. de New Energies-divisie. Het hoofdkantoor van Shell verhuisde eind 2021 naar Londen. Unilever had hun hoofdkantoor al eerder verhuisd naar Engeland. De redenen om te verhuizen hadden een fiscale grondslag.

– AEGON: Een internationale levensverzekering, pensioenen en vermogensbeheer bedrijf. Het internationale hoofdkantoor van Aegon is gevestigd aan het Aegonplein.

– PostNL: De nationale post- en pakketdienst van Nederland. Het hoofdkantoor van PostNL verhuisde in 2021 van de Prinses Beatrixlaan naar het Stationspostgebouw bij NS-station Den Haag HS.

– KPN: De grootste telecom- en internetdienstverlener in Nederland is gevestigd aan de Prinses Beatrixlaan.

– Nationale Nederlanden: In het kantorencomplex Haagse Poort zijn de hoofdkantoren van NN Group, Nationale-Nederlanden en McDermott gevestigd. De Haagse Poort staat aan de Prinses Beatrixlaan.

Bedrijfsterreinen in Den Haag

– Het Beatrixkwartier: Dit is een groot zakendistrict in Den Haag. Het is de locatie van veel bedrijven, met name in de financiële en zakelijke dienstverlening.

– Het Forepark: Een bedrijvenpark dat onderdak biedt aan bedrijven in verschillende sectoren, waaronder groothandel, verhuizingen, logistiek en productie.

– Het Binckhorst: Dit is een bedrijventerrein en een industrieterrein dat momenteel wordt getransformeerd in een woon-werkgebied.

– Het Plaspoelpolder: Een bedrijventerrein in Rijswijk, grenzend aan Den Haag, dat veel technologie- en telecombedrijven huisvest. Een aantal bekende bedrijven hier zijn Shell Projects & Technology, Philips, European Patent Office, Eurofins, TNO Centre for Sustainable Geo-energy, Teesing, EAZ Wind en het hoofdkantoor van TUI Nederland.

– Het Laakhavengebied: Dit gebied wordt he ontwikkeld van een oud havengebied naar een moderne stadswijk met ruimte voor zowel woningen als bedrijven.

KvK

Als je een bedrijf wilt beginnen dan moet je je eigen inschrijven in het Handelsregister van KVK. Is je omzet minder dan 1800 euro per kalenderjaar dan is geen inschrijving nodig. Het kantoor van de KvK Den Haag staat op de Koninginnegracht 13. Dit is dichtbij het Malieveld.

Ondernemersschool

Heb je de ambitie om je eigen onderneming op te zetten en beschikt je reeds over enkele ideeën, maar ben je onzeker over hoe je dit kunt realiseren? De gemeente Den Haag biedt de cursus ‘Avond Ondernemersschool’ aan. Dit initiatief is speciaal gericht op aspirant-ondernemers. Gedurende deze cursus, die tien weken duurt en in de avonduren plaatsvindt, krijg je de kans om je bedrijfsplan op te stellen. Verschillende onderwerpen in de cursus zijn SWOT-analyse (een strategie om je toekomstige opties duidelijk te begrijpen), marktanalyse, social media en financieringsmogelijkheden.

Bedrijfslening

Er zijn mogelijkheden voor ZZP’ers, MKB en voor ondernemingen. Bij New10 (van ABN AMRO) kun je een zakelijke krediet aanvragen vanaf €20.000 of een bedrijfslening. Bij PIN Voorschot kan je terecht voor een zakelijke lening op basis van je PIN omzet (cash en creditcard verkopen tellen niet mee).
Bedrijfskrediet aanvragen